top of page

Beginnen met mindfulness I van II

Beginnen met mindfulness I van II

“O, ik heb mijn momenten gehad, en als ik het nog eens over kon doen, zou ik er meer hebben. Alleen maar momenten, het ene na het andere, in plaats van zo veel jaar op elke dag vooruit te lopen.” (Nadine Stair, 85 jaar)

Waar begin je wanneer je kennis wilt maken met mindfulness? Wat is het precies? Welke boeken zorgen voor verdieping en in welke uitgaven vind je de beste handreikingen als je kennis wilt nemen van dit bijzonder toepasselijke gedachtengoed? In deze blog bied ik in de vorm van een top 5 suggesties voor reeds verschenen publicaties op het gebied van mindfulness.

Wat is Mindfulness?

Kabat-Zinn, die in 1979 mindfulness op de kaart zette, geeft de volgende definitie van mindfulness: “Mindfulness means paying attention in a particular way: on purpose, in the present moment and non-judgementally.” De toevoeging die hij later geeft, blijkt een waardevolle: “Mindfulness is the awareness that arises from paying attention.” Dit maakt mindfulness tot iets anders dan een activiteit. Het gaat zowel om het proces van aandacht, opmerkzaamheid (zonder oordeel, accepterend) en houding (nieuwsgierig, met compassie, mild) als om een vorm van bewustzijn, die ontstaat als resultante van het aandacht geven aan wat zich op dat moment voordoet.

Beste boeken over mindfulness

Voor mijn afstuderen (cum laude als psycholoog) deed ik onderzoek naar zelfinstructie bij de training mindfulness based stress reduction (MBSR) en onderzocht de effecten op stress, mindfulness, self-efficacy en motivatie. Ik deel graag mijn boeken top 5 met je:

Beginnen met mindfulness (5)

Zoals gezegd is de naam Kabat-Zinn is onherroepelijk verbonden met het begrip mindfulness. Als je nog onbekend bent op dit terrein, is het handzame boekje Mindfulness voor beginners (Kabat-Zinn, 2013) een echte aanrader. Hierin wordt de essentie van mindfulness op toegankelijke wijze omschreven. In vijf delen: beginnen, volhouden, verdiepen, rijpen en oefenen, komen de fundamentele aspecten van mindfulness aan bod en leer je hoe mindfulness een positief effect kan hebben op lichamelijke en geestelijke gezondheid en welbevinden. De hoofdstukken zijn eenvoudig van opzet en eerder kort dan volledig. Met een bescheiden doelstelling, om reflectie te stimuleren en het oefenen met de aandachtsoefeningen (meditaties) te cultiveren, is dit toch een aantrekkelijke gids die deuren opent naar een rijkdom en diepgang die leven heet. Op de bijgevoegde cd zijn vijf geleide meditaties te vinden die onderdeel zijn van Kabat-Zinns wereldberoemde programma.

Praktische training in het omgaan met gevoelens en gewoonten (4)

Een ander direct toepasbaar boek is het werk van psychotherapeut en mindfulnesstrainer Ger Schurink. In zijn boek Een praktische training in het omgaan met gevoelens en gewoonten (2009) leer je de belangrijkste technieken uit de mindfulness en krijg je inzicht in ingesleten patronen en handreikingen en oefeningen hoe hiermee om te gaan. Je vindt er inzichten, oefeningen en herkenbare voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Humoristische cartoons zorgen voor de nodige relativering. Naast zelfhulpboek uitstekend geschikt voor gebruik in coach- en trainingstrajecten.

Mijn top 3 vind je in een volgende post.

Ik vertel je dan wat voor mij de grootste inspiratiebronnen waren toen ik begon met mindfulness en geef antwoord op de vraag: Als ik nu één boek wil aanschaffen over mindfulness, welk boek moet dit dan zijn?

Literatuur

Kabat-Zinn, J. (2013). Mindfulness voor beginners. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.

Schurink, G. (2009). Een praktische training in het omgaan met gevoelens en gewoonten. Zaltbommel: Uitgeverij Thema.

42 weergaven
bottom of page