top of page
Sunny Backyard

Filmfragmenten

Op deze pagina vind u inspirerende filmpjes, uitleg en oefeningen.
Heeft u zelf een tip die anderen zou kunnen helpen? Wij horen het graag!

I had a black dog, his name was depression

Er zijn miljoenen mensen over de hele wereld die leven met depressies. Toch voelen veel mensen met een depressie zich bijzonder eenzaam. Ze zijn vaak bang om over hun strijd te praten en weten niet waar ze hulp moeten inroepen. Depressie is echter grotendeels te voorkomen en te behandelen. Het herkennen van depressie en het zoeken naar hulp is de eerste en meest wezenlijke stap richting herstel.

Wat is stress en wat kunt u eraan doen?

In dit minicollege van hoogleraar Erik Scherder legt hij uit wat stress is, hoe we het ervaren én hoe beweging en muziek positief bijdragen aan het verminderen van de negatieve effecten van stress

Een kort verhaal over emoties

In deze video wordt op begrijpelijke en regelmatig ontroerende wijze uitgelegd wat emoties doen en waar het ingewikkelder kan worden wanneer je tegen je schaduw vecht. Laat je meevoeren en wellicht ontdek je gaandeweg meer over je eigen emoties.

Hoe wilt u herinnerd worden?

Binnen de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) bestaat een oefening waarbij je vanuit de toekomst terugkijkt op je leven en stilstaat bij de vraag hoe anderen zich jou zouden herinneren. Wat zou een familielid of vriend over je zou zeggen als hij op jouw begrafenis naar voren zou stappen voor een speech? Wat is jouw impact geweest in het leven van anderen? Een prachtig fragment dat hieraan doet denken om heel dicht bij je eigen waarden te komen.

Wat veroorzaakt angst en depressie?

Emoties zijn soms moeilijk te begrijpen. Vaak komen zij in een verhulde vorm naar buiten waar angst en depressie gevolg van kunnen zijn. Contact maken met wat u werkelijk voelt, het opnieuw toelaten van verdriet,  onzekerheid of het gemis van iets of iemand en leren surfen op de golven van emoties zijn een eerste stap naar herstel. Het is juist déze flow van emoties die u in balans houdt en wanneer dit mag stromen voorkomt dit dat u vast komt te zitten in angst of depressie. In dit filmfragment uit de film: 'Inside out' wordt dit prachtig gedemonstreerd.

Onzeker? Powerpose!

Lichaamstaal is van invloed op hoe anderen ons zien, maar kan ook veranderen hoe u naar uzelf kijkt. Sociaal psycholoog Amy Cuddy laat zien dat het aannemen van een zelfverzekerde houding, zelfs als u geen zelfvertrouwen heeft, een meer zelfbewust gevoel opwekt en daarmee een impact heeft op de omgeving en hoe anderen ons zien. Hoe u deze 'powerpose'  eigen kunt maken, wordt helder uitgelegd in deze TED-talk.

Demons on the boat - an ACT metaphor

Stel u voor: u vaart op zee. Het weer is rustig, de lucht helder en de zee aangenaam kalm. U staart zomaar wat voor u uit en er lijkt geen wolkje aan de lucht. Dan ontdekt u echter ineens een ander schip met een aantal zeer onfrisse gasten. Ze komen aan boord... en gaan niet meer weg. Hoe kunt u nu nog ontspannen verder varen en genieten van waar u de reis ooit voor begonnen was?

Waarden versus doelen

Krijgt u een beter leven dankzij uw baan of huis? In deze leuke en vermakelijke video legt dr. Russ Harris, vooraanstaand Acceptance and Commitment Therapist het belangrijke onderscheid uit tussen een doelgericht leven versus een waardengericht leven én waarom het leven in overeenstemming met uw diepste waarden kan leiden tot een meer rijk, vol en zinvol leven.

Ontrouw; en dan?

Ontrouw is het ultieme verraad. Maar moet dat het zijn? Relatietherapeut Esther Perel onderzoekt waarom mensen ontrouw zijn en probeert uit te zoeken waarom dit zo traumatisch kan zijn: omdat ze onze emotionele veiligheid bedreigen. In ontrouw ziet ze iets onverwachts: een uitdrukking van verlangen en verlies van iets van iemand zelf. Een must voor iedereen die ooit heeft bedrogen, bedrogen is of die gewoon een nieuw raamwerk wil voor het begrijpen van relaties.

Christian de leeuw; hartverwarmend.

Een filmfragment dat rechtstreeks de weg naar uw hart zal weten te vinden over de bijzondere en liefdevolle band tussen twee mannen en een leeuw naar aanleiding van het waargebeurde verhaal waarbij twee broers de zorg van een leeuwenwelp op zich nemen. Wanneer de jonge leeuw zelfstandig genoeg is wordt hij vrijgelaten en sluit aan bij een groep andere leeuwen. Herkent hij de broers nog wanneer zij hem een jaar later opzoeken?


Treffende animatie: het ontstaan van verslaving.

Kiwi proeft een vloeibaar klompje goud. Het smaakt heerlijk!
In deze animatie wordt rakend verbeeld hoe een verslaving ontstaat, in de eerste periode zorgt het voor ervaringen waar u er nog wel meer van zou willen hebben, maar vervolgens een andere kant op gaat.

The gift

Een bijzondere animatie over liefhebben met heel uw hart en uit elkaar gaan. Wordt het ooit weer anders?

Wat is een persoonlijkheidsstoornis

Een persoonlijkheidsstoornis is eigenlijk geen stoornis maar een aanpassing aan een moeilijke omgeving. 
Een heldere animatie voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis en hun omgeving.

bottom of page