top of page

Eet je fit

Eet je fit

Nanneke Schreurs en José van Riele

192 pagina's
ISBN 9789059567665

Fontaine Uitgevers

Gezond, energiek en stralend door jezelf weer bloot te stellen aan prikkels van training, warmte, kou of kortdurende perioden van schaarste waarmee onze genen en onze hersenen uitgedaagd worden om te 'overleven' afgewisseld met perioden van overvloed.


Tijdens de opleiding klinische psych-neuro-immunologie (kPNI) kwam ik in aanraking met het gedachtengoed van 'intermitted living'. Hierbij gaat het om balans en ritme als basis van leven. Voor een optimale gezondheid wil je immers streven naar een dynamisch evenwicht en in het woord 'dynamiek' zit de oplossing besloten, wanneer je kampt met klachten op lichamelijk en/of mentaal gebied. Een mens is namelijk prima in staat kortdurende perioden van stress het hoofd te bieden. Wij zijn hier zelfs toe uitgerust! Genen, belangrijk voor overleving en gezondheid op lange termijn hebben prikkeling nodig om 'aangezet' te worden, zodat zij hun werk kunnen doen en onze gezondheid bevorderen.


Ik was dan ook aangenaam verrast toen dit boek van de hand van Nanneke Schreurs en José van Riele verscheen, want wat een prachtig en toegankelijk werk met bovenstaand gedachtengoed als basis, geven de auteurs ons hiermee in handen. Nanneke is kPNI therapeut en personal trainer en José is onder andere food-fotografe (bekend van Marie Claire) en zorgt in dit werk voor de aantrekkelijke foto's en sprankelende sfeer.


Na een inleiding waarin het begrip 'hormese' wordt uitgelegd (what doesn't kill you makes you stronger en: een beetje gif/prikkeling is goed voor een mens), werken de auteurs toe naar een onderbouwd stappenplan waar je zo mee aan de slag kunt. Een aanzienlijk deel van dit boek bestaat uit recepten die je als onderdeel van de leefstijl feesten en vasten met ieder hap die je neemt dichter bij je natuurlijke gezondheid brengen. En echt, ik weet uit ervaring, deze manier van leven zal je veel goeds brengen.

bottom of page