top of page

Begrijp de pijn

Begrijp de pijn
David S. Butler en G. Lorimer Moseley
Vertaald door Bart van Buchem
133 pagina’s
ISBN 978 0987 246790

Uitgeverij Noigroup Publications

Pijn, waar dan ook in je lichaam ervaren, heeft zijn oorsprong in het brein waarbij de pijnbeleving niet noodzakelijkerwijs samenhangt met de hoeveelheid schade in je weefsels.

Wanneer je dit gegeven op je in laat werken volgt hieruit dat het ervaren van pijn een reactie van je brein is op iets dat als een bedreiging beoordeeld wordt.  De manier waarop je brein een pijnervaring samenstelt, komt namelijk voort uit een veelheid van zintuiglijke prikkels. Er zijn geen afzonderlijke ‘pijnsensoren’ in je lichaam, maar miljoenen sensoren in de celwanden en aan het uiteinde van elk neuron die informatie aan het ruggenmerg doorgeven, wat weer naar het brein gestuurd kan worden. Deze sensoren reageren bijvoorbeeld op temperatuur, mechanische krachten (druk) of chemische stofjes (melkzuur in het lichaam, brandnetels van buiten) en vallen samen met sensoren in ogen, oren en neus. Gespecialiseerde neuronen geven boodschappen aan het brein door die op basis van de aangeboden informatie besluit of er gevaar dreigt en pijn produceert.

Hoe dit pijnnetwerk vernuftig in elkaar steekt en je vaak beschermt, terwijl de schade al gerepareerd is, lees je in dit boek dat je stap voor stap meeneemt doorheen de meest recente wetenschappelijke inzichten. Bovendien wordt niet alleen uitgelegd hoe je alarmsysteem gevoelig is geworden en hoe angsten, houdingen, beweging en overtuigingen bijdragen aan chronische pijn, maar leer je ook hoe je geduldig en vasthoudend op een slimme manier bewust activiteiten op kunt bouwen om deelname aan het leven weer uit te breiden. Want echt, het kan.

Uitgevoerd op A4-formaat in ringband en voorzien van vele aansprekende figuren en visuele uitwerkingen van de teksten die dit boek niet alleen prettig om te lezen maakt maar hierdoor ook veel handvatten biedt voor uitleg naar anderen en je eigen begrip.

bottom of page