top of page

Pijn & het brein

Pijn & het brein

Annemarieke Fleming en Joke Vollebregt

200 pagina's

ISBN 9789035144279

Uitgeverij Bert Bakker

Een cliënte van mij nam dit boek mee naar de therapie, omdat veel van wat wij toepasten hierin terug zou zijn te vinden. Met belangstelling bladerde ik door dit handzame boek en inderdaad; ze had gelijk. Geweldig! Dit boek geeft een heldere uitleg over hoe pijn werkt en wat je hier aan kunt doen en besteedt zowel aandacht aan de biologische als psychologische kant van pijn. Met dit boek gaf ze mij een mooie handreiking in helder omschreven taal die ik ook met jou wil delen als je te maken hebt met chronische 'onverklaarbare' pijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer je meer begrijpt van de werking van het pijnsysteem, deze inzichten ervoor zorgen dat je pijnintensiteit afneemt en je beter met de pijn om kunt gaan.


Bij aanvang van dit boek wordt ingegaan op de functie van pijn, over letsel en herstel, diagnoses en medicatie om vervolgens de diepte in gaan met het pijnsysteem in relatie tot overleven. Want wat is er veranderd in het lichaam van mensen met chronische pijn? en: Hoe ontstaat zo'n verandering? De hersenen blijken hierin een belangrijke rol te spelen, want zonder brein geen pijn, dus zoek het hogerop. Vervolgens wordt aandacht besteed aan het stress-, immuun-, en hormonale systeem die een betekenisvolle relatie met pijn onderhouden waaruit een aanpak van pijn volgt die logischerwijs ingrijpt op deze systemen.


Zelfmanagement bij vermoeidheid, ontspanningstechenieken, aandacht voor beweging (en waarom dit werkt), slaap en fysiologie. Het komt allemaal aan de orde. In dit boek wordt daarnaast rijkelijk gebruik gemaakt van oefeningen, tests, experimenten en metaforen wat het bijzonder toepasbaar en ervaringsgericht maakt. De empirisch onderbouwde uitleg zorgt dat je niet alleen begrijpt wat er speelt, maar ook weet wat je te doen staat.

bottom of page